"Разкази от бъдещето" - пилотен епизод

Преди време се реших да участвам в конкурс, организиран от Storytel за написване на сценарий на пилотен епизод на аудиосериал. Доста амбициозно и сложно начинание, тъй като представляваше голямо и ново изпитание за мен. Никога досега не бях писал такъв голям обем от думи и това ме стряскаше, но същевременно - надъхваше. Не го бях правил поради няколко пречки и страхове, с които съм сигурен, че много хора, които се опитват да пишат, се сблъскват.

1) Дали ще имам какво да кажа с толкова много думи?
2) Как да запазя интереса на читателя за дълго?
3) А хронологията и логическата последователност? Как ще се справя с тях?

Конкурсът приключи, резултатите излязоха, не бях от печелившите, но въпреки всичко съм доволен от историята, която успях да сътворя. Основно, защото по мое скромно мнение е оригинална, сравнително логически обоснована(за моето ниво) и интригуваща. Горд и щастлив съм и от факта, че се справих със срока, нужния обем и със собствените си притесненията и съмнения. Четейки сътвореното сега, не ми се струва, че не съм спазил напълно конкретното изискване за сценарий на аудиосериал, а просто съм написал един дълъг разказ, но все пак....

Сюжетът

Основната линия на действие на "сериала" се върти около един млад писател на име Бернард Муние, сражавал се в Битката за Белгия по време на Втората световна война. Заедно с най-близкия си приятел - Алфред Хейманс, двамата се записват като доброволци, за да бранят родината си. Не след дълго обаче осъзнават безсмислието и ужаса на войната, с които се опитват всячески да се спрявят. Бернард намира отдушник в писането на разкази в мрачните окопи на фронта, в които прекарва по-голямата част от времето си. По този начин разсейва блуждаещия си ум, но така и не успява да завърши текстовете по една или друга причина.

Войната и за двамата приключва с тежки и непреодолими загуби...

Морският фар

Един от недовършените разкази на Бернард изиграва особено главна роля в сценария на "Разкази от бъдещето" и това е "Морският фар". Той става основна причина за премеждията, проблемите и заплетените ситуации, в които изпадат героите.

Първо ще публикувам него, за да ви въведа и да заплета сюжетната нишка, след което ще разкрия още един разказ, който приема още по-важната роля на развръзка!

 

СПАСЕНИЕ

"Спасение" е името на разказа-развръзка. Носи това заглавие, защото представлява именно това - избавление. 

Ако искате да свържете двете истории и да разберете какво общо имат те с живота на Бернард и Алфред, вече имате възможност да прочетете целия сценарий на сериала!