Отдавна планирам да напиша подобен материал, най-вече за да разказа за любимите си не толкова мейнстрийм места в Пловдив, както и да опиша своята представата за “перфектния айляшки ден”.

За всекиго е известно, че пловдивчани сме една особена порода хора, за които стресът и напрежението са емоции, които всячески трябва да се избягват. Те не се никак толерирани на нашата географска ширина. Изглежда някъде дълбоко в нас е закодирано полагането на усилия с всевъзможни средства за противодействие на неприятните емоции, породени от претоварване на работа, любовни терзания, социални несправедливости, злободневни неволи и пр.

Определено най-силното оръжие срещу гореизброените е “яденето и пиенето”. Навярно ви прави впечатление, че “ядене и пиене” е употребено в единствено число – оръжие. Това е така, защото двете понятия не трябва да съществува поотделно, за да може айлякът да бъде наистина чутовен.

И преди да ви опиша своя перфектен дзен ден и да ви изпратя на поход по моите топ локации за постигане на душевна нирвана, имам няколко важни препоръки:

1. Изберете подходящ ден за целта. Важното е да имате възможност да станете след 11:30 сутринта (да, сутрин, а не обед!) на съотвения ден и да не си легнете преди 1:00 на следващия. Събота е перфектна за целта. Ако сте криптомилионер, това би могло да е и всеки друг ден.

2. От съществена важност за цялостното отлично преживяване са подходящите метеорологичните условия. Моят съвет е да избягвате “пловдивското лято”, особено ако не ви се тъне във вечна мараня и пот. То е подходящо само за вечерната част от програмата.

3. Уверете се, че имате достатъчно айляшки аверчета на разположение, за да не обикаляте улиците сам, като бездомен пес. За ваше улеснение, ще споделям какъв е оптималният им брой спрямо всяка локация.

4. Подгответе се физически, емоционално и портфейлно. Първите две – за да се насладите напълно на емоцията, а третото – за да не прекратите преждевременно програмата, преди достигането на върховен физически и ментален блис.

5. Не ползвайте телефона си за друго, освен за крачкомер.

6. Сложете по-удобни дрехи и обувки, тъй като ще има известно ходене, а луксът, макар и да успокоява някои, няма да е наш спътник в това алтернативно преживяване. За ваше удобство, ще поставям линкове към конкретните локации, за да се ориентирате във времето и пространството.

И след като сме се уверили, че сме в пълна айляшка готовност, нека турнето “По дирите на айляка” започне сега!

П.П – правя уговорката, че нямам никакви афилиейтси отношения с никого, което е крайно време да се промени!

Локация 1Малкото кокосче

Първата ни спирка се нарича “Малкото кокосче”. Това е уникално местенце за фрешове и  смутита, подходящо за кибик на сянка и витаминозен старт на маратона. Тук ще се насладите на супер светкавично, любезно и качествено обслужване от бат Ники, който е истинска машина.

Моят съвет е да опитате специалитетите “ягодова наслада” или “зелена енергия”, които ще подхранят първа айляшка чакра и ще отключат необходимия капацитет за остатъка от деня. Локацията е непретенциозна, атмосферата е неангажираща и кротка. Наблизо се намира църквата “Св. Петка”, в която можете да помолите за прошка за петъшните си грехове.

Препоръчителен час за посещение: 13:00-14:00
Необходим брой аверчета: на самотек или с 1-2 аверчета
Unlocked achievement: отключване на първа айляшка чакра и витаминизиране на телОто

Локация 2Дюкянъ

За ultimate chillaxing experience, препоръчвам да стигнете от “Малкото кокосче” до Дюкянъ пеша през Стария град. Така хем ще вдигнете пулса по калдъръмените хълмове, хем ще се топнете в история, архитектура и автентичен айляк от едно време.

А за Дюкянъ, друго, освен хубаво просто не може да бъде казано. Това е място, популярно не само с най-хубавото кафе в града, а и с изповядването на основната философията, която се опитвам да преподам с този текст – автентичен пловдивски релакс и непукизъм.

Освен да порите божественярски кафета от всевъзможни краища на света, тук ще ви се отдаде и уникалната възможност да почерпите директно от самия извор на айляка, какъвто е собственикът на Дюкянъ.

Препоръчително е да се изперчите директно на слънце на някоя от масичките пред заведението, за да калцирате кокала, а и да имате поглед над най-голямата забележителност в Капана. За ваша радост тя е мобилна и разнородна, а от вас не се изискват никакви усилия, за да й се насладите. Това са безгрижно бродещите наоколо пловдивски жени.

Препоръчителен час за посещение: 16:00 -17:00
Необходим брой аверчета:1-2
Unlocked achievement: гребане с шепи от извора на айляка

Локация 3Ресторант “Фото клуб”

Макар че аз самият съм известен сред приятелите си с това, че съм леко злояд и претенциозен (което не значи недебел) и винаги правещ грешните избори от менюто, с две ръце мога да препоръчам ресторант “Фото клуб”, особено за хора, които търсят по-народни и стандартни ястия. Надявам се няма да разочаровам никого, споделяйки, че в менюто няма да срещнете амюз буш от булгур, с редукция от киноа, еспума от артишок и глазирани аспержи. Аз лично вярвам, че е за добро!

Разположен на доста стратегическа и китна локация в Стария град, тук ще заемете higher ground над гастарбайтерите, преминаващите през “Тунела на Азията”, напът за Пазарджик, докато се наслаждавате на ароматна скара, обемисти салати от домашно гледани зеленчуци и потни бири за пробутване.

Препоръчителен час за посещение: 19:00 (“предикомарно” време)
Необходим брой аверчета: 3-4
Unlocked achievement: хапка и пийка на теферич

Локация 4Бар Контрабас

“Бар Контрабас” е може би едно от най-любимите ми местенца на само в Стария град, не само в Пловдив, но и на цялата айляшка планета. Това е място за тези от вас, които не искат да слушат чалга и да ядат кюфтета, а да слушат джаз и да ядат кюфтета! Уверявам ви, няма по-добра комбинация за храносмилането и баланса на организма от тази.

Барчето е уютно, задушевно, хората са различни, шарени, весели и готини. В задното дворче под асмата, като един типичен Чорбаджи Марко, ще ви се открехне възможността да се скатаете в обятията на сакралния и интимен Стар град, далеч от суетата на шумните и понякога припряни Център и Капана. Пийте ракия, вино, коктейли, бира или/и каквото ви душа сака и питайте след това за баклавата!

Препоръчителен час за посещение: 21:00
Необходим брой аверчета: 3-4
Unlocked achievement: разсвирване на най-тънките струни на айляка

Локация 5 Бар Фарго

И като заговорих за “най-любими места на цялата айляшка планета”, надали имам по-любимо такова от Фарго!

Спокойно мога да кажа, че тук е минал поне 80% от най-свещения ми и качествен айляк на този свят. Дали след работа, дали след разходка, след хапване или по-ранно пийване, дали след театър или кино в Лъкито, в петък, в събота, след тежък работен вторник или скучна сряда или просто от нямане какво да се прави – Фарго е истински пристан за айлякотърсещата душа!

Освен със супер успокояващия си и артистичен филмов интериор, Фарго разполага с най-голямото бижу на пловдивските барове – терасата си. Самата тя е със собствен постоянен климат – прохладен лятото и топъл зимата, правейки я непрестанно сборище на лежерни кибиклии. Атмосферата винаги е релаксираща, музиката различна и вдъхнояваща, а коктейлите и барманите – просто най-добрите! Затова наминете, останете и поздравете от мен Филката!

П.П – комбинирайте бирата или коктейла си с пуканки от Лъкито. Благодарете ми по-късно!

Препоръчителен час за посещение: след 23:00 – до кога ви душа желае
Необходим брой аверчета: колкото ви е кеф на брой аверчета
Unlocked achievement: достигане на оптимално високи нива на хармоничен айляк

Това беше моят гид за табиетлийски психофизически берекет. Най-хубавото му е това, че колкото и пъти да го повторите, никога няма да ви омръзне. Опитайте. Пристрастяването е гарантирано!

И ще завърша с една сентенция, до която вярвам е достигнал всеки алтернативен пловдивски бохем по отношение на останалите хора: “Човек колкото и айляшки да си мисли, че живее, все някога попада в Пловдив и разбира, че е пълен аматьор!”

Чао и със здраве! ; )

 

Хареса ли ви? Ако желаете можете да ме подкрепите в Patreon!
Become a patron at Patreon!